Prospektering och minerallagen

I Sverige regleras prospektering och brytning av minerallagen (1991:45) och av mineralförordningen (1992:285). Bergsstaten är den myndighet som beslutar i frågor om prospektering och utvinning av material.

Tillstånd enligt minerallagen

Undersökningstillstånd

  • ansöks hos Bergsstaten
  • ger ensamrätt till utförande av undersökningsarbete inom området
  • ger företräde till en eventuell framtida bearbetningskoncession inom området
  • kan förlängas tre gånger och gälla i totalt 15 år.

Arbetsplan

  • kräver en komplett delgivning av sakägarna för att anses vara en så kallad ”gällande arbetsplan”
  • ger rätt att utföra undersökningsarbeten i terrängen
  • kan kräva parallella beslut för att få utföra undersökningar i området, exempelvis samrådsbeslut, medgivande och belamringstillstånd
  • gäller inom arbetsplanens angivna giltighetsdatum.

Bearbetningskoncession

  • ansöks hos Bergsstaten
  • ger rätt att exploatera fyndigheten och prospektera i gruvområdet
  • kräver parallella beslut, exempelvis markanvisning och miljötillstånd
  • omfattar gruvkonstruktion, schaktning, nedläggning och eftervård
  • gäller i 25 år och förlängs vid aktiv gruvbrytning.
UndersökningstillståndÅr 1–3
ArbetsplanFör varje undersökningsarbete
1. förlängningÅr 4–6
2. förlängningÅr 7–10
3. FörlängningÅr 11–15
Bearbetnings­koncession

Undersökningstillstånd

Den sökande kan reservera ett område i syfte att utföra undersökningsarbete inom det. Ett undersökningstillstånd ger inte i sig rätt att få utföra prospekteringsarbete, men den som innehar tillståndet har ensamrätt att utföra prospekteringsarbeten inom området och företrädesrätt om fyndigheten leder till en bearbetningskoncession.

Arbetsplan

För att undersökningsarbete ska få utföras krävs en arbetsplan. I arbetsplanen ska bland annat framgå vilken typ av undersökningsarbete som planeras och inom vilken tidsperiod det ska genomföras. Arbetsplanen ska sedan delges alla berörda sakägare. Utöver arbetsplanen kan medgivanden eller andra tillstånd krävas för att det planerade arbetet ska kunna utföras. När delgivningen är färdigställd och aktuella medgivanden och nödvändiga tillstånd är på plats kan undersökningsarbetet påbörjas. Undersökningsarbetet måste genomföras inom ramen för arbetsplanen.

Samråd
Samråd är ett möte som prospektören kallar samtliga berörda sakägare till. Under samrådet presenteras framtida planer för undersökningsarbetet. Sakägare får då möjlighet att ställa frågor och informera om sådant som prospektören bör veta. Ett samråd är ett bra tillfälle att föra en dialog om det kommande undersökningsarbetet. Samråd är inte något krav som lagen ställer på prospektörer inför ett planerat prospekteringsarbete.

Delgivning 
Arbetsplanen ska delges samtliga berörda sakägare enligt 3 kap. 5 a § minerallagen (1991:45). Det innebär att prospektören per post skickar arbetsplanen tillsammans med ett delgivningskvitto till berörda sakägare. Delgivningskvittot ska returneras till prospektören i det medföljande svarskuvertet med förbetalt porto och adressat. De personer som har delgivits arbetsplanen har tre veckor på sig att yttra sig eller lämna kommentarer. Tiden räknas från och med att sakägaren mottog arbetsplanen.

Bearbetningskoncession

Om undersökningsarbetet leder till att man hittar en fyndighet måste en ansökan om bearbetningskoncession skickas till Bergsstaten innan någon form av utvinning av fyndigheten kan påbörjas. Bergmästaren, länsstyrelsen och kommunen utreder om det är lämpligt att utvinna fyndigheten på området innan ett beslut fattas. En bearbetningskoncession är giltig tills vidare.

Tillståndsprocessens steg

Undersökningstillstånd

ANSÖKAN

Prospektören lämnar in ansökan om undersökningstillstånd till Bergsstaten.

Beslut

Bergsstaten fattar beslut om undersökningstillstånd och delger samtliga berörda sakägare beslutet.

Delgivning

Undersökningstillståndet kan överklagas av berörda sakägare.

Arbetsplan

Prospektören upprättar en arbetsplan som delges samtliga berörda sakägare. Delgivningskvittot ska signeras och returneras.

Rätt att yttra dig

Som sakägare har du alltid rätt att yttra dig över arbetsplanen.

Ersättningar

Om en arbetsplan innebär ett intrång i din fastighet har du rätt till ersättning.


Överklagande av undersökningstillstånd

Överklagandetiden för ett beslut om undersökningstillstånd framgår alltid av beslutsdokumentet och beror på vilken typ av delgivning Bergsstaten valt att göra. Om du funderar på att överklaga svarar vi gärna på dina frågor. E-postadressen är tillstand@geopool.se och kontaktuppgifter till tillståndsteamet finns under fliken Administration av tillstånd. Överklagan ska lämnas in till Bergsstaten.

Kungörelsen (Bergsstaten)

Synpunkter på arbetsplan

Sakägare har alltid rätt att yttra sig över arbetsplanen. Det ska ske inom tre veckor från det datum då arbetsplanen mottogs. Yttrandet, kommentarerna eller synpunkterna kan skrivas på delgivningskvittot, eller så kan ansvarig person kontaktas direkt via de kontaktuppgifter som framgår av arbetsplanen.

Ytterligare tillfällen för frågor eller kommentarer

I vissa fall finns det fler möjligheter att yttra sig över undersökningstillstånd eller det planerade prospekteringsarbetet. Om det är aktuellt i ditt fall kommer du att bli kontaktad.

Ersättningar

Om ett undersökningsarbete har inneburit ett intrång i din fastighet har du rätt till ersättning, och i så fall kommer du att bli kontaktad. Ersättningstabellen finns bland Svemins rekommendationer för ersättning vid prospektering.

Ta kontakt!

Har du några frågor eller vill du ha mer information om mineralprospektering? Vi hjälper dig gärna både via mail och telefon. Du hittar våra kontaktuppgifter nedan.


© 2025 GeoPool Web design: Wikström Media